Skapa stämning med levande ljus

Levande ljus – När vädret börjar bli kallare och mörkret dyker upp tidigare är det många som börjar känna sig mer trötta än vanligt. Ett tips är då att skapa ljuskällor som får dig på bättre humör. Genom att placera ut några levande ljus kommer du få en trevlig stämning i ditt hem och förhoppningsvis gör det dig även på bättre humör. Ljusen kan även hjälpa till att värma upp ditt hem en aning.

Det finns flera olika ljusstakar samt värmeljudhållare att välja mellan. Vill du skapa både en mysig och en harmonisk känsla kan du samla tre ljusstakar på ett och samma ställe. Tänk dock på att inte ställa de för nära varandra. Det är alltid viktigt att vara försiktig när du tänder ljus.

Tända ljus kan betyda en hel del. Skenet från stearinljus kommer ge dig en behaglig och mjuk känsla som de allra flesta personer uppskattar. Tänder du flera ljus när det är mörkt och kallt ute kommer du få en väldigt trevlig stämning i ditt hem.

För att ljusen ska se så fina ut som möjligt, och vara säkra, är det bra om du väljer några fina ljusstakar. De bästa är sådana i glas, porslin, metall eller sten eftersom de inte kan börja brinna. Se även till att du aldrig bränner ner ljuset ända ner, släck det istället när det återstår ett par centimeter av ljuset. Använder du värmeljus kan du däremot låta de brinna lite längre. Så länge du håller koll på dem.

Skapa stämning på ett säkert sätt

När du skapar stämning med levande ljus är det viktigt att du gör det på rätt sätt. Du bör alltid övervaka levande lågor, oavsett om det är en lägereld eller endast ett par ljus du tänt. Tänd endast ljusen i rum där du eller andra personer kommer befinna er. Om ni lämnar rummet är det viktigt att ljusen släcks.

En annan viktig sak är att du ställer ljusen, tändare eller tändstickor där barn och husdjuren inte kan komma åt dem. Har du barn bör du även prata med dem och varna dem om farorna med levande ljus.

Se även till att du stället ljusen på en säker plats och gärna med ett underlag som är brandsäkert. Om de står i till exempel fönstret, se till att de inte är för nära gardinerna. Du bör även placera ljusen en bit ifrån varandra om du väljer att ställa fram flera ljus på samma ställe.

Hur stöper man egna ljus?

Det finns flera olika sätt att stöpa egna ljus, men följande är ett grundläggande steg-för-steg-sätt att göra det på:

 1. Gör en form: Du kan använda en mängd olika material som formar, till exempel glasburkar, konservburkar, ljusformar av plast eller metall, etc. Rengör och torka formen noga innan du använder den.
 2. Värm vaxet: Värm vaxet (t ex parafin, soja eller bivax) i en vaxvärmare eller i en kastrull på spisen, tills det har smält. Du kan också lägga till dofter, färg eller andra tilläggsmaterial (t ex skimmer, kristaller) i vaxet om du vill.
 3. Häll upp vaxet: Häll upp det smälta vaxet i formen. Om du vill att ljuset ska ha en mittstång, kan du lägga en mittstång (t ex en tandpetare, tråd eller ståltråd) i formen innan du häller upp vaxet.
 4. Låt vaxet stelna: Låt vaxet stelna i formen i några timmar eller över natten. Om du vill att ljuset ska ha en glatt yta, kan du skrapa bort eventuella ojämnheter med en kniv eller en sked.
 5. Ta ut ljuset: När vaxet har stelnat, kan du ta ut ljuset ur formen. Det kan vara lite svårt att få ut ljuset, så du kan behöva värma upp formen lite för att underlätta det. Om du använde en mittstång, kan du behöva klippa bort den för att få ut ljuset.
 6. Skär eventuella ojämnheter: Om ljuset har ojämnheter efter att du har tagit det ur formen, kan du skära bort dem med en kniv eller en sked.
 7. Tänd ljuset: När du är nöjd med utseendet på ljuset, kan du tända det. Var noga med att hålla ljuset på en ljuslykta eller ett annat ljusbeständigt underlag, och se till att det är långt borta från brandfarliga föremål.

Här är en lista på olika material som kan användas för att göra stearinljus:

 1. Parafin
 2. Soja
 3. Beeswax (bivax)
 4. Palmvax
 5. Kokosvax
 6. Bivax och palmvax blandat (blended wax)
 7. Fruktkärnmassa
 8. Rapsmassa
 9. Vax från mjölk
 10. Vax från honung

Lämna en kommentar